احسان ناظمی
مشاور و مدرس در حوزه مدیریت دارایی فیزیکی _ موسس مرکز مهندسی تینو | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش توسط حمید برزگر

پیاده سازی موفق سیستم مدیریت دارایی فیزیکی در کشور

پیاده سازی مدیریت دارایی در صنایع کشور چالش ها و همچنین موانع زیادی داره.
دوستان حداقل ۱۰ سالی که مفهوم مدیریت دارایی فیزیکی در کشور معرفی شده، آیا نمونه ی موفقی سراغ دارند که سیستم مدیریت دارایی به طور کامل در یک صنعت پیاده شده باشه و به درستی در حال کار باشه. 
آیا نتایجی از تاثیر گذاری این سیستم در اون صنعت وجود داره؟ وضعیت صنعت قبل و بعد از اجرای سیستم مدیریت دارایی؟

گفتگوی جدید
حمید برزگر
مشاور و مدرس استقرار مدیریت دارایی های فیزیکی | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

پیاده‌سازی سیستم مدیریت دارایی فیزیکی در صنایع ایران به دلیل چالش‌های متعددی که وجود دارد، معمولاً با موانع زیادی روبرو است. این موانع شامل محدودیت‌های منابع، نبود زیرساخت‌های مناسب، عدم آموزش و تخصص کافی، و همچنین مقاومت سازمان‌ها در برابر تغییرات می‌شود.

در مورد نمونه‌های موفق از پیاده‌سازی سیستم‌های مدیریت دارایی فیزیکی در ایران، چند صنعت وجود دارند که اقداماتی در این راستا انجام داده‌اند، اما در بسیاری از موارد، این سیستم‌ها به‌طور کامل پیاده‌سازی نشده و یا پس از پیاده‌سازی مشکلاتی در استمرار و اجرای صحیح و بهره‌برداری بهینه از آن‌ها وجود داشته است.

با این حال، پیاده‌سازی کامل و موفق این سیستم‌ها در سطح وسیع در ایران هنوز با چالش‌هایی مواجه است و نیاز به توجه بیشتر در زمینه آموزش، فرهنگ‌سازی و تخصیص منابع مالی مناسب دارد.

جمع بندی آنکه کشور در لایه های پایین صنعت از مهندسی به مدیریت و در لایه های بالای آن از مدیریت به حکمرانی لازم است تغییر رویه دهد.

خوشحال می شوم تا اگر در این خصوص امکان و علاقه به مباحثه دارید با این شماره با بنده تماس بگیرید:

۰۹۱۳۴۵۰۳۱۰۲

با تشکر

سعید بهتری نژاد
سرپرست برنامه ریزی پیشگیرانه و CMMS | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

با سلام و احترام

در تصدیق فرمایشات جناب آقای مهندس صراف زاده جوادی، ما تجربه موفقی در تدوین نقشه راه مدیریت دارایی های فیزیکی با بهره گیری از یکی از مشاوران محترم حوزه نت طبق هرم تعالی بومی شده در ۶ گروه و ۴۸ المان (البته با الگو برداری از تمامی هرم های تعالی موجود)، به احسن الوجه، بطور کاملا دقیق و منطبق بر واقعیات سازمان داشته ایم بگونه ای که حدود ۳۰۰ پروژه بهبود از آن منتج شده است ولیکن مع الاسف صرفا فقط در همین حد باقی ماند و حتی یک قدم، یک قدم جلوتر نرفت. 

این امر صرفا ریشه در یک عامل دارد: “عدم اعتقاد قلبی و عملی مدیران ارشد سازمان به موضوع مدیریت دارائیهای فیزیکی”!!! که جناب مهندس به درستی به آن اشاره فرمودند.

مادامیکه دغدغه ها از سطوح بالا به پایین نباشد، از نظر بنده هر گونه تلاش در سطوح پایین برای دغدغه زدایی منتج به مطلوب نخواهد شد.

ثبات مدیریتی و اعتقاد قلبی و عملی مدیران ارشد و میانی چاره ساز خواهد بود.

 

فرهود صراف زاده جوادی
معاون اجرایی | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

سلام و عرض ادب، سوال خوبی است و به همان نسبت پاسخ سختی هم دارد. دیدگاه شخصی خودم را نسبت به این موضوع مینویسم. البته با توجه به اینکه مبتنی بر آمار جامع نیست، میتواند قابل اتکا نباشد:با توجه به اینکه در بعضی سازمانهای بزرگ (نفت و برق و …) ابلاغ اجرای مدیریت دارایی ها به صورت دستوری و بر مبنای اینکه صرفا فرایند خوبی است!! و بدون اعتقاد عملی (نیازمند عزم جدی برنامه ریزی و تخصیص بودجه و استفاده از متخصصین و لحاظ کردن سرعت انجام) آغاز شده است، به نظر اینجانب بیشتر منجر به اخذ مدرک یا استاندارد یا گزارش و خبر خواهد شد تا نتایج خروجی قابل اتکا (ارزش افزوده، یا ارزش آفرینی). البته این موضوع قطعا برای تمامی شرکتها و در تمام زیر مجموعه های مدیریت دارایی ها حاکم نیست. در ۳ سال گذشته که در وزارت نفت و نیرو این موضوع گسترش پیدا کرده است، آموزش های خوبی هم ارائه شده (اطلاعات من از گزارش همکاران در مورد دوره های آموزشی است)، لیکن بستری برای مطلع شدن از خروجی های واقعی وجود ندارد (عدد سازی و گزارش های نادرست فراوان است)، برای نمونه جستجو کنید “پیاده سازی نظام مدیریت دارایی ها در نیروگاه‌های قم و (دومی خاطرم نیست)” با ۳۰٪ افزایش افزایش تولید (یا بهره‌وری)، کاملا گزارشی دروغ و فقط برای خوش آیند مدیران بالادستی. با توجه به ارتباط مستقیم با مدیران ارشد و عملیاتی نیروگاه در زمان گزارش و قبل از آن هیچ کاری انجام نشده و صرفا شرکتی سمینار آشنایی ۴ ساعته جهت فروش محصول آموزشی برگزار کرده بوده است.شرکت آریا ساسول در این زمینه موفق عمل کرده است، البته به هیچ عنوان این موفقیت ارتباطی به جریان شروع و رشد مدیریت داراییها در ایران ندارد. سابقه شرکت آریا ساسول را مطالعه بفرمایید.از نظر من مدیریت دارایی ها آنچنان که باید در ایران رشد نخواهد یافت و دلیل آن عدم اعتقاد قلبی و عملی مدیران ارشد سازمان به این موضوع میباشد. اعتقاد عملی یعنی استراتژی، برنامه، منابع مالی و انسانی، اهداف و زمان. به نظر من و به زبان ساده “بلد نیستند و این موضوع را نمیفهمند”.سرنوشت مدیریت داراییها مانند ایزو خواهد شد، صلاحیتی قاب در دیوار و تمدید از راه دور. وقتی این را مینویسم واقعا گریه ام میگیرد، آخر چرااا… و امیدوارم اینچنین نشود.شخصا اعتقاد به مدیریت داراییها به عنوان ابزاری مفید در هدفمند کردن ارزش آفرینی حداکثری از تجهیزات و تولید نهایی در طول عمر فرایند دارم و دلیل آن ۶ سال فعالیت استراتژیک، برنامه ریزی، عملیاتی و اجرایی در شرکت BASF آلمان مستقیما در مدیریت دارایی ها است. لذا مدیریت دارایی ها را میفهمم و سخنانم از روی بی اطلاعی از بنیان این موضوع نیست. لذا شخصا دغدغه مند این موضوع در ایران هستم. موفق و پیروز باشید.

سعید بهتری نژاد
سرپرست برنامه ریزی پیشگیرانه و CMMS | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

با سلام و احترام خدمت جمیع اساتید محترم

با توجه به شناخت نسبی حاصل از بازدید و ارتباطی که با مهندسین محترم پتروشیمی معظم آریاساسول داشته ام، بنظرم که تجربه موفقی در حوزه پیاده سازی مدیریت دارایی های فیزیکی بر اساس مدل SAMI داشته اند. قطعا که خالی از لطف نخواهد بود چنانچه در این خصوص ارتباطی برقرار و بازدیدی از آن مجموعه داشته باشید.

 

سعید بهتری نژاد
سرپرست برنامه ریزی پیشگیرانه و CMMS | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

با سلام و احترامشرکت پلیمر آریاساسول موفق شد در هشتمین دوره جایزه ملی مدیریت دارایی‌های فیزیکی (PAMAWARD 2024)، تندیس طلائی 11 ستاره (بالاترین امتیاز این دوره و ادوار گذشته در صنایع ایران) را از آن خود کند.به گزارش روابط عمومی شرکت پلیمر آریاساسول، جایزه مدیریت دارائی‌های فیزیکی با مجوز سازمان ملی بهره‌ وری ایران (یکی از 6 جایزه معتبر این سازمان) هر ساله در سه حوزه اصلی نفت، گاز، نیرو و صنعت برگزار می‌شود که آریاساسول در ارزیابی هشتمین دوره جایزه ملی مدیریت دارائی‌های فیزیکی (PAMAWARD 2024) که در تاریخ 24 و 25 دی ماه 1402 انجام و در نتیجه این شرکت موفق به دریافت تندیس طلائی 11 ستاره (بالاترین امتیاز این دوره و ادوار گذشته در صنایع ایران) شد.

رزگار جهاندیده
مشاوره و مدرس مدیریت دارایی های فیزیکی و نگهداشت | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

سلام به همه دوستان

من فکر می کنم بحث موفقیت در پیاده سازی مدیریت دارایی و حتی مدیریت تعالی نگهداشت نسبی هست. و بعید میدونم سازمانی در ایران باشه که همه جوانب رو پیاده سازی کرده باشد. بهر حال می بایست آن را باشاخص های موفقیت در پیاده سازی نظیر نمره بلوغ سیستم مدیریت دارایی های فیزیکی سنجید.

شرکتهایی هستند که در برخی جنبه های کلیدی موفقیت های کسب کرده اند و به نظرم تا حدی موفق بودند. اما اگر موفقیت پیاده سازی رو به عنوان یک شاخص مانند بلوغ مدیریت دارایی فیزیکی در نظر بگیریم حداقل عدد بلوغ در کلاس جهانی مانند سطوح بلوغ موسسه IAM  حداقل 70 از 100 می باشد. که خب عدد قابل توجهی است. ما بیش از 60-70 سازمان در ایران ارزیابی کردیم چنین سطح بلوغی مشاهده نکردیم. البته این Sample ماست و قطعا شامل همه شرکت های نمی شود. از تجربیات سایر عزیزان متخصص و مشاور بهره میبریم. البته به این معنا نیست که سازمان ها موفق نبودند سازمان هایی سراغ داریم که توانسته اند که موفقیت نسبی خوبی در برخی جنبه ها کسب کنند.

احسان ناظمی
مشاور و مدرس در حوزه مدیریت دارایی فیزیکی _ موسس مرکز مهندسی تینو | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

آنالیز تقاضا, یکی از عناصر سیستم مدیریت دارایی بر اساس مدل IAM. آیا در صنایعی که نام بردید آنالیز تقاضا انجام میشه؟

محمد فاضل فرد
رییس برنامه ریزی فنی | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

شرکت ملی نفت 

شرکت توانیر 

ایران‌خودرو 

فولاد مبارکه 

سید محسن توحیدی
مدیر برنامه ریزی تولید و نگهداری و تعمیرات | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

با سلام و خسته نباشید

در صنعت خودروسازی نمونه موفق خواستید به نظرم سراغ کرمان موتور بروید و از سال ۹۳ این فرایند آغاز شده و تاکنون جایزه های متعددی دریافت نموده است و تا سال گذشته از نرم افزار نت پارسه استفاده می کردند و از سال ۱۴۰۳ با استقرار نرم افزار یکپارچه SAP این مسیر ادامه پیدا کرد.

محمد مهدی توکلی
مسئول واحد متد | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

سلام دوست عزیز، من هم تا کنون نمونه موفقی که تمامی حوزه های مداف را پیاده سازی کرده باشه ندیدم ، البته برخی از شرکت ها بعضی از حوزه ها را پیاده سازی کرده آند و به نظرم حتی در نوع ابزاری که هر یک از شرکت ها در هر یک از حوزه ها بکار گرفته آمد ممکنه تفاوت وجود داشته باشه، پیشنهاد میکنم به سمینارهای سالیانه مداف مراجعه نمایید، اونجا شرکت هایی را که توانایی بیشتری دارند راحت تر پیدا میکنید

مهدی فردمهربان
مدیر نگهداری و تعمیرات و کالیبراسیون | آخرین بروزرسانی 6 ماه پیش

با سلام و احترام. با وجود تجربه ۲۵ ساله در صنعت نگهداری و تعمیرات و حضور در صنایع ریلی ، خودرویی و نفت و گاز حتی یک نمونه موفق ندیده ام ، متاسفانه دیدگاههای مدیران ارشد سازمانها در این حوزه بسیار محدود و به شدت منفی است و حاضر به سرمایه گزاری در این حوزه نمی باشند

برای ارسال پاسخ باید وارد حساب کاربری خود شوید.